https://www.facebook.com/groups/szkeptikus.tarsasag/permalink/10152541488828192/

Tisztelt Dr. Pacher Tibor!

(sajna kommentként túl hosszú lett volna, ezért inkább poszt. Hraskó Gábor, ne haragudj!)

    Én le tudom írni az ön nevét korrektül copypaste nélkül, de nyugodtan maradhatunk a vicces megszólításoknál, kedvelem a mókázást! Sajnálom, hogy a google képkeresővel a Angelicvm roverét sikerült belinkelnem a puliblogról, úgyhogy ezennel mea culpa! MEA MAXIMA CULPA! És akkor ezt a zárójeles irreveláns képet hagyhatjuk is.

Öhm. Természetesen azt a panoráma képet én is láttam. Klafa panoráma, csak nem 360 fok. Ez egyrészt látszik abból, hogy a fák nem folytatódnak jobb oldalon, másrészt meg csak 2 lábat látunk a puliból a 4 helyett, így instant nem lehet 360 fok. 180 nemegyenlő 360 - én még így tanultam.


< ezt a részt csak az olvassa el, aki nagyon unatkozik, vagy Pacher a vezetékneve! >

    Naja, ezt a http://www.gyartastrend.hu/gazdasag/cikk/pedigre_a_magyar_uriparnak cikket tényleg nem olvastam, mert ránézésre olyan pr szaga volt. Nade most!
  
"Magyarországon az űripar egyik magját a Miskolci Egyetem holdudvarában szerveződő Magyar Űripari Klaszter alkotja, amely űrminősített alkatrészek előállítására képes beszállítói hálózat kiépítésére törekszik." - Hát, törekszik, törekszik. Én ismerek egy olyan mondást, hogy a világ összes nőjét megdugni nem lehet, de törekedni azért lehet rá! Nade félre a tréfát: a miskolci egyetem _holdudvara_ sajna nem a miskolci egyetem, de még a miskolci egyetemről is sajna megvan a véleményem. Milyen? Lesújtó. Igen, ez ott található, nem fake. Igaz, 2008-as a fotó, azóta fejlődhettek.

    "A legnagyobb, mintegy 10-12 millió dolláros költségtétel a Puli Rover Holdra juttatása lesz, amelyről egyik amerikai versenytársunkkal tárgyalunk." - Ez klafa. Ugyanez volt a duma tavaly ilyenkor a bme-n, és pár hete (napja?) a puliblogon. Frankón haladhatnak a tárgyalások, ha egy év alatt nem történt semmi, míg más csapatoknak már sikerült megállapodniuk egymással. Nade...őőő! Várjunk csak! Nem lehet, hogy azért van ez a titkolózás a titkos amerikai segítőről, mert igazából nincs tárgyalás? Vagy volt és negatív lett? És ha leírná a nevét, akkor őket megkérdezve rögtön kiderülne, hogy az esély szigorúan monoton tart a nullához? Ugye nem? Dr. Pacher Tibor

    "Abból indultunk ki, hogy legfeljebb egy légzsákos leszállásra lesz lehetőségünk, roverünk körbepárnázva, labdaként esik majd a Hold felszínére" - Úúú! Meg tudná nevezni, hogy melyik amerikai csapat tervez ilyen "buborékos" landolást? Sokat segítene, én nem találtam rájuk. Válaszát előre is köszönöm!

    "...bebizonyosodott, hogy forgó lábakkal nagyobb tolóerőt kölcsönözhetünk roverünknek, mint hagyományos kerekek által." - Kérhetnék 2 számot, amiket N betű követ? Pusztán csak a kiváncsiság, semmi több!

    "A lábkerék másik problémája, hogy a rover hátán elhelyezkedő napelemre port, sőt kődarabokat is felhordhat." - Nahát!

    "Tervezett partnerünkkel, már tárgyalunk az indítás részleteiről, amely egy SpaceX Falcon 9-es rakétával történik majd." - Nahát#2! Csak nem az Astrobotic? Dehát ők nem is légzsákkal akarnak pattogni. Most elbizonytalanodtam, mint giliszta a tükör előtt.

    "Önmagában is kiemelkedő eredmény lesz, ha a Puli Rover megszerzi ezt az űrpedigrét, függetlenül attól, hogy az utazás költségeire elő tudjuk teremteni a pénzeszközöket vagy sem." - Jajjajj, rosszat sejtek!

    "Szeretnénk még idén elkészíteni és letesztelni a Puli Rover I3-as változatát, majd ennek alapján jövő nyárra legyártani az I4-es repülési példányt." - Szorít az idő, de én szurkolok! By the way lehet valamit tudni a jövőben csak legendaként emlegetett I4-ről? Lehet, hogy annak már kerekei lesznek?!? >;->

    "Ha minden jól megy, és a Puli Rover jövő év végén Holdra száll, akkor mi lehetünk a negyedik nemzet, amely űreszközt juttatott égi kísérőnk felszínére." - Hmm... Ha közös utazás lesz, akkor az "anyarover" nem hamarabb fog legördülni? Így legjobb esetben is maradhatunk az 5-nek? Vagy ez már túl pesszimista, vagy farkastörvények uralkodnak a landerben, így a 4-re is lesz esélyünk? (Ha valóban amcsi csapatthoz lesz a bekéredzkedés, akkor még tartható a 4...)

    Igazából nem értem, hogy miért kellett belinkelni ezt az interjút. Olyan ürességérzetem támadt, hogy olyan hamar vége lett. :-/ Annyi azért kiderült, hogy minden baromi drága, és hogy a pulinál mindenki önkéntes, és egy fityinget sem kap. Dee...lehet, hogy én voltam figyelmetlen: melyik információra kellett volna összpontosítanom ebből a cikkből? Nna, akkor kezdem olvasni ezt: http://hvg.hu/kkv/20140313_Hazaugat_a_Holdrol_a_robotkutyank , hogy senki ne mondhassa rám, amit szívesen mondana.

    "azt, hogy pontosan ki hányadán áll, még Pacher Tibor, a Puli Space Technologies csapatfőnöke sem tudja." - Mélységesen csalódtam most önben. :-/

    "Az a megérzésünk, hogy jól állunk" - Egy vén róka megérzése sosem téved - visszakaptam a REMÉNYT!

    "A mintegy 35 fős csapatot irányító Pacheren kívül egyetlen fizetett alkalmazottja van a munkálatoknak." - Tippelhetek? Fáber Dávid...vagy nem? Vagy ő zsebbe kapja?

    "Hawaii szigetén végzett Hold-szimulációs gyakorlatok olyan jól sikerültek, hogy még azt is a programba tudták illeszteni, hogy a két prototípus egymás mellett [...] munka közben egymást fotózzák." - ZSÍR!

    "Marokkóban ötször is teljesítették vele a versenytávot mindenféle karbantartási igény jelentkezése nélkül." - Ha 5-ször igen, akkor hányszor nem a 16 nap alatt? Fiók-effektus?

    "„Ha képesek vagyunk megépíteni és sikeresen működtetni egy ilyen holdjárót, akkor szinte bármilyen űreszközt is tudunk készíteni” – állítja. Szerinte ennyire leegyszerűsíthető a kérdés, hogy mi lesz a verseny után." - Marsraszállást! Marsraszállást!

    "Az egyik versenytársnál vesznek maguknak egy helyet a hordozórakéta leszállóegységében, de hogy kivel taxiznak, azt a csapatvezető nem árulja el. Csak annyit, hogy két riválissal is tárgyalnak, és az egyikkel már a műszaki paraméterek összefésülhetősége is képbe került." - Az ügy tárgyalásának időpontját megvalásztó ülésezésre kijelölt nap megfontolás tárgyává válhat az esetleges szavazás után. (Ezt miért írtam le? Nem értem.)

    "Készül a rover holdképes verziója, ami az anyagkiválasztásokon túl néhány kisebb módosítást is tartalmaz" - NAA! Halljuk-halljuk! Milyen anyagból lesz? Ugye tavaly Dávid Gyulának nem tetszett elárulni, de MOST MAGYARORSZÁG HÍRNEVE A TÉT! Nagyon szeretném tudni, hogy milyen "űr"-anyagokból lesz gyurmázva a rover! Kérem, ne hagyja cserben az országot, mindenki erre kiváncsi; árulja el!

    Őőő, hát ez is egy semmitmondó cikk volt. Nem is értem, miért strapálom magamat. Hátha a következőben már lesznek tények, avagy a tények kiderülésének esélyei javulhatnak az oldal elolvasását követően - precíz vagyok, mint egy csapatvezetőőő!

    Tehát akkor: http://hvg.hu/kkv/20140521_500_metert_menni_20_ora_alatt_az_szagulda

    "A speciális robotkutyáról kiderült, hogy a legjobban a homokos, kavicsos talajviszonyokat kedveli..." - Nem lépcső? NEM LÉPCSŐ??? Ááá! Mind1.

    "...akár félméteres szintkülönbségeket is képes megmászni..." - Huhh, leizzadtam!

    "és ha minden a tervek szerint alakul, akkor az 5 kilométeres Hold-maratonon is indul." - Hát, én azt hittem, hogy az a terv, hogy a csapatvezető bejelenti, hogy önhibájukon kívül még egy rakétára sem tudtak felkéredzkedni, a pénzt meg elköltik akkor inkább másra. Jóvanna, én is tévedhetek.
    Óóó, itt van rögtön a video, és vége a cikknek! Csipázom a zenéket benne; Dune és Colorstar, ugye? De ha mégse, akkor ne az legyen már, hogy ön leírja, hogy nem Dune, hanem szárnyas fejvadász, vagy nem Dune, hanem leírja a zeneszerző nevét! Valamiért van egy olyan sejtésem, hogy csak erre a fontos kérdésre fogok kielégítő választ kapni. A videóból csak egy dolog derül ki: a puli úgy küzd a homokban való haladáskor, hogy ránézésre sokkal áramot pazarol a homoktengerben való tekergésre, mintha csak simán átgurulna 4 keréken. De ha mégsem, akkor jövőre megjelennek a botkerekű traktorok a szántóföldeken, és máris lesz pénz űrtaxira.

< innen lehet folytatni halandóknak is >

"Azt is sajnálom, hogy nem jutott el Hozzád – vagy lehet, hogy ezt sem tartottad érdemesnek megemlíteni -, hogy június elején itt voltak versenytársaink és a Google Lunar XPRIZE csapata; mi elismerésnek tartjuk, hogy sikerült Budapestre hozni őket." :-I
"http://pulispace.444.hu/2014/08/29/vendegkonyv/" :-I
"http://glxp2014.pulispace.com/hu" :-I
"Az Astrobotic csapatát és eredményeit Hozzád hasonlóan mi is nagyra tartjuk; nekünk John Thorntonnal pedig kimondottan jó a személyes kapcsolatunk is:
http://glxp2014.pulispace.com/img/guestbook/glxp2014_guestbook11.jpg" :-O    "Engem személyesen – hogy is mondjam – nem látsz különösebben pozitív figurának, ezt nagyon sajnálom (és most finom voltam)." - Egyik csaló sem szereti, ha lebuktatják, és legszívesebben egy kanál vízben meg tudná folytani az illetőt. Ezt ismerem pszichológiából, amcsi filmekből, regényekből; úgyhogy biztosíthatom, hogy most nem lepődtem meg! Ellenben olvastam olyan filmeket is (<-- itt lehet belekötni és nevetni), ahol a jóságos tudósban kételkedett a társadalom többsége, ő meg nem volt rest a tudatlan gyerekeknek mégegyszer elmagyarázni, hogy hol tévednek.

    "De remélem tudtam valami biztatót mondani, amitől megváltozhat a véleményed mind a Puliról mind rólam." - Még nem, de most nagyon közel vagyunk hozzá. Mit szólna egy fogadáshoz? Legyen a tét az, hogy a puli érinti a Hold felszínét 2015. december 31. előtt! Az se baj, ha felborul, az se baj, ha beragad, az se baj, ha képet se küld, csak legyen ott - elég gáláns ajánlat, nem? Először arra gondoltam, hogy legyen a tét egy láda sör, de az egyrészt pénzbe kerül ( :-> ), másrészt nem is szeretem a sört. Legyen az a tét, hogy ha nem sikerül érinteni a Holdat, akkor szeretném ajándékba a legelső gömb alakú működő pulit, amit csak videóban láttam. Cserébe - hosszas töprengés után - egy kiskoromban kapott távirányítós légpárnás járművet ajánlanék fel. Bár évek óta nem volt bekapcsolva, de akkor még működött, és csak a köpenye van kicsit elszakadva, ami közepesen könnyen javítható. Így ha sikerül a landolás Holdon, ön itt a Földön bónuszban még játszhat vízen-földön-jégen a kis hovercraft-tal is. Ha meg nem, akkor nekem meglesz a legműködőképesebb pulim, ami lejtőn stabilan beelőzi utódait; de ha mégse, focizni még mindig lehet vele. ... Áll az alku?

    PS: Gáláns állásajánlatát lelkiismereti okok és gyomorproblémák miatt nem áll módomban elvállalni. A végére lenne néhány kérdésem:
 - Tesztelték már a pulit 1/6 gravitációval?
 - Használtak a wifin kívül más rádiókommunikációs csatornát, és ha igen, akkor mit?
 - Töltött-e a puli 3-nál több napot szabad ég alatt úgy, hogy csak a napelemeire támaszkodott aksitöltés gyanánt?
 - Melyik antennát kívánják használni a pulival való kommunikációra, és miért? (Kérem, indokolja válaszát!)
 - Mennyi pénz folyt be eddig a kislépés klubot és a nagyobb szponzorokat is beleszámítva?
 - Tesztelték már huzamosabb ideig a pulit olyan hőmérsékleten és olyan sugárzással, amit a Holdon kaphat?
 - Van valami teljesen egyedi műszaki újdonság/fejlesztés a puliban, amit tudomása szerint még senki sem használt (leszámítva a "kerekeket")?
 - Az elmúlt 4 évben miért nem hirdettek meg állás- vagy önkéntes lehetőséget mérnök vonalban, miért csak marketing?
 - Miért nem kooperálnak egy egyetemmel sem? (a holdudvar a margitszigeten van)
 - Mikor indul az a szakmai fórum, amit 2011-ben az ön jobbkeze, gopuliga belengetett többször is a hivatalos blogon?
 - Ha a tintahalnak sosem fogy ki a tintája, akkor miért nem nyomtat?